Виноградар з півдня Одещини про проблеми з урожайністю та ціни на продукцію
Цього року сезон у виноградарів південних областей видався важким у багатьох аспектах. У лютому-березні у багатьох не було змоги вчасно провести обрізку, оскільки робітники не могли дістатися на виноградники. Лише у квітні-травні господарства частинами отримували оплачені в січні добрива.
Про це AgroPortal.ua розповіла директор компанії «ВІН’С» Тетяна Шмаглюченко, що вирощує виноград у Білгород-Дністровському районі.
У господарстві вирощують дев’ять сортів винограду на 12 га, проте зрошується не вся площа, а також є дефіцит палива, що призвело до низької врожайності.
«Найважчою була ситуація з паливом, тому не всі земельні роботи могли виконати. Повноцінно зрошення запустили вже у липні, і це не дозволило отримати обсяг урожаю звичної для нас якості. До того ж цьогоріч на півдні знову посуха. Останній продуктивний дощ у нашому регіоні був у березні, тому без зрошення врожайність і кондиції низькі», – розповідає Тетяна Шмаглюченко.
Директор компанії «ВІН’С» відзначає, що вирощений виноград реалізовують у свіжому вигляді на місцевих гуртових ринках Одещини, працюють із деякими торговельними мережами. Водночас уже третій рік доставляють свіжий виноград «Новою поштою» по всій Україні. А з невеликих грон безнасіннєвих сортів виготовляють родзинки та пастилу. Також у компанії є можливість охолоджувати та короткостроково зберігати врожай, тому тут виноградний сезон може тривати на місяць-півтора довше.
«Зараз також відчуваються наслідки зниження доходів українців, тож винограду немає в переліку найнеобхідніших продуктів. Крім того, нашою регіональною особливістю є розвиток туризму, і цьогоріч відсутність подорожуючих на узбережжі істотно впливає на обсяги продажу на місцевому ринку», — розповідає Тетяна Шмаглюченко.
Вона додає, що оптові ціни зараз залежно від якості та сортів варіюються від 20 до 65 грн/кг. На тепличний виноград ціни були вищими.
Який врожай вдасться зібрати цього сезону, Тетяна Шмаглюченко поки прогнозувати не береться, оскільки через посуху не всі сорти якісно дозрівають.
Нагадаємо, інформагенція “Юг.Today” вже писала, що у минулому році підприємство «ВІН’С» виграло грант Українського проєкту бізнес-розвитку плодоовочівництва на придбання обладнання, необхідного для виробництва пастили та родзинок, у тому числі інфрачервоної сушарки.
Одеса : yug.today