На Одещині знову отруєння грибами: діти у вкрай важкому стані
Вчора, 29 жовтня, на номер 103 надійшов виклик про отруєння грибами трьох людей в Одесі. На місце прибули дві бригади Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 58-річного чоловіка було госпіталізовано до Медичного центру у стані середньої важкості, а двох дітей – хлопчиків 9 та 11 років – до Одеської дитячої клінічної лікарні у вкрай важкому стані.
Про це повідомляє Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, передає інформагенція «Юг.Today».
Як з’ясувалося, чоловік збирав гриби самостійно, вживали їх постраждалі у смаженому вигляді.
«Ще раз звертаємося до всіх: не ризикуйте здоров’ям – не збирайте гриби самостійно, якщо не спеціалізуєтесь на цьому, і не купуйте їх “з рук”», – закликають медики.
Нагадаємо, раніше випадки отруєння грибами, у тому числі дітей, фіксувалися у Роздільнянському районі та Южному.
Лікарі нагадують — годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років не можна. Також вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.
При збиранні та споживанні грибів рекомендовано дотримуватися наступних правил:
- відмовтесь від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
- не купуйте гриби на стихійних ринках;
- уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
- збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб – не залишайте його поряд з іншими;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби – їх легко переплутати з отруйними;
- не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
- не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає – віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
- не куштуйте сирі гриби;
- удома ще раз ретельно перевірте гриби – усі сумнівні треба викинути;
- готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
- варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
- зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Одеса : yug.today