На Одещині знову отруєння грибами: діти у вкрай важкому стані


na odeshhini znovu otruyennja gribami diti u vkraj vazhkomu stani fead9de

Вчора, 29 жовтня, на номер 103 надійшов виклик про отруєння грибами трьох людей в Одесі. На місце прибули дві бригади Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. 58-річного чоловіка було госпіталізовано до Медичного центру у стані середньої важкості, а двох дітей – хлопчиків 9 та 11 років – до Одеської дитячої клінічної лікарні у вкрай важкому стані.

Про це повідомляє Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, передає інформагенція «Юг.Today».

Як з’ясувалося, чоловік збирав гриби самостійно, вживали їх постраждалі у смаженому вигляді.

«Ще раз звертаємося до всіх: не ризикуйте здоров’ям – не збирайте гриби самостійно, якщо не спеціалізуєтесь на цьому, і не купуйте їх “з рук”», – закликають медики.

Нагадаємо, раніше випадки отруєння грибами, у тому числі дітей, фіксувалися у Роздільнянському районі та Южному.

Лікарі нагадують — годувати грибами чи стравами з них дітей до 12 років не можна. Також вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують грудьми, та літнім людям.

При збиранні та споживанні грибів рекомендовано дотримуватися наступних правил:

  • відмовтесь від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, які вирощують штучно, належно контролюють і продають у торговельній мережі;
  • не купуйте гриби на стихійних ринках;
  • уважно оглядайте гриби, звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки;
  • збирайте лише добре знайомі вам гриби, за найменшого сумніву одразу викиньте гриб – не залишайте його поряд з іншими;
  • не беріть занадто молоді чи старі гриби –  їх легко переплутати з отруйними;
  • не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій, адже гриби вбирають у себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали;
  • не збирайте гриби за посушливої погоди, бо в цей час гриб пересихає – віддає воду і збільшує концентрацію токсинів;
  • не куштуйте сирі гриби;
  • удома ще раз ретельно перевірте гриби – усі сумнівні треба викинути;
  • готуйте гриби протягом першої доби після збирання;
  • варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин;
  • зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.

Одеса : yug.today

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *